Empirix.png
Grafill - Empirix

Inonit har etablert en ny nettløsning for Grafill, basert på WordPress.

Kundecase

Grafill er en interesseorganisasjon med rundt 1.300 medlemmer innen fagområdet ‘visuell kommunikasjon’. Blant disse er det en stadig voksende gruppe som etterhvert dannet Grafill Tegneserier som en faggruppe i Grafill.


forside.png“­ Å få plass til tegneseriestoff i media, mellom Paradise Hotel­saker og Knausgård­hyllester, har vist seg vanskeligere og vanskeligere. Det er ikke nødvendigvis redaksjonenes motvilje eller uvitenhet det står på, men plassen er rett og slett for liten,” sier Erle Marie Sørheim, litteratur­ og tegneserieanmelder, journalist, og nå også redaktør i Empirix.no


“­ Men i stedet for å irritere seg over ting man ikke kan gjøre noe med er det mye morsommere å skape noe selv. Og da Grafill Tegneserier foreslo at vi kunne lage en rendyrket serienettside var det langt på vei et drømmeoppdrag.”


En arbeidsgruppe ble etablert, og de kom opp med en lang liste over egenskaper de mente et nettidskrift for tegneserier skulle ha.
Kristoffer Kjølberg, til daglig illustratør og tegneserieskaper, forklarer:


“­ Vi kjente selvsagt til flere utenlandske nettsteder som vi lot oss inspirere av, og hadde derfor en relativt klar oppfatning av hvordan design vi ønsket oss. Annonser ønsket vi ikke, ihvertfall ikke i første omgang. Men vi ønsket, nær sagt selvsagt, en tett integrasjon mot sosiale medier, og da særlig Facebook og Twitter med mulighet for andre sosiale media senere. En annen ting vi var opptatt av var at sidene skulle ta seg bra ut også på mobile enheter, slik at man kunne lese artiklene våre på bussen eller t­banen.”


nyheter.pngKjølberg hadde selv god erfaring fra publiseringsrammeverket Wordpress, så det var naturlig å ha det som utgangspunkt når man skulle velge plattform og teknologipartner.


Inonit er et relativt ungt IT­-selskap i Oslo, men som raskt har knyttet til seg mange dyktige utviklere særlig innen webteknologi.
Fellesnevneren når det gjelder verktøyene og plattformene de bruker, er ‘fri programvare’. Daglig leder i Inonit, Jan William Haagensen, som selv har jobbet i over 10 år med fri programvare i forskjellige IT­bedrifter i Norge, er klar på at det ikke er “fri som i gratis” som er det viktige i den sammenhengen;


“­Fri programvare, eller Open Source, betyr kort fortalt at vi som leverandør spiller med åpne kort, og leverer åpne løsninger. Vi kan ikke skjule dårlig kode fra innsyn, og vi vet at det vi leverer kan spille på lag med andre løsninger gjennom etablerte, åpne standarder. I tillegg kan det vi lager gjenbrukes, og kunden står fritt til å ta med seg det vi har laget til andre leverandører ­ som igjen betyr at vi må gjøre en god jobb for å beholde kunden.”


Når det gjelder publiseringsløsninger, såkalt Content Management Systems, så har Inonit ekspertise på nevnte Wordpress, men også Drupal og ‘the new kid on the block’, Django, der Inonit har tatt spesielt ansvar for å bygge opp et miljø i Norge.


Empirix hadde allerede en preferanse på Wordpress, så da forespørselen kom var det naturlig for prosjektleder Sukhvinder Singh å involvere en av selskapets Wordpress­spesialister: “­Wordpress er en svært utbredt og anerkjent publiseringsløsning som benyttes av 22% av de 10 millioner mest besøkte nettstedene i verden, i følge Wikipedia. Man kan derfor trygt si at Wordpress sjelden er et dårlig valg, og vi hadde ingen problemer med å ‘akseptere’ ønsket fra Empirix om å basere nettstedet på Wordpress. Wordpress er skrevet i programmeringsspråket PHP som er kanskje verdens mes utbredte språk når det gjelder webløsninger, og rammeverket er i seg selv offisielt lisensiert som Fri programvare under den såkalte GPL­lisensen, så Inonit omfavner Wordpress til det fulle.”


I dette case’et var det i hovedsak Inonit sin Lead Developer/Løsningsarkitekt Eirik Krogstad som kom opp med den teknologiske planen for nettsiden:


“Vi foreslo å benytte de fleste av de vanlige malfilene som finnes i Wordpress, samt at det måtte legges inn et responsivt CSS­rammeverk i bunnen for å sikre at sidene skulle la seg presentere bra også på mobile enheter (såkalt responsiv design). Strukturen videre ville være basert på en god forside, eventuelt separate listinger og/eller maler for artikler, nyheter og anmeldelser, en tilpasset søkefunksjon, sannsynligvis en webfont eller to til overskrifter m.v., automatisk skalering av bilder/illustrasjoner, vi foreslo en kommentarfunksjon fra Disqus, støtte for integrasjon og krysspublisering mot Facebook og Twitter, og selvsagt søkemotoroptimalisering (SEO).”


om.pngEtter litt konstruktive diskusjoner ble man enige om både løsningsomfang og rammebetingelser, og Sukhvinder satte grafisk designer og Wordpress­ekspert Paulius Friedt til å gjøre selve utviklingen av det som skulle bli empirix.no.


Selve utviklingsarbeidet forløp problemfritt, mye takket være at Kristoffer Kjølberg i Empirix var ‘tett på ballen’ og raskt kunne klare opp i detaljer og diskutere direkte med Paulius om spørsmål skulle dukke opp.

  1. juni 2014 ble så empirix.no lansert i anledning Oslo Comics Expo, med åpningsartikkelen “Tida er overmoden” der målet for empirix.no behørig ble delt med leserne:


“En økende interesse for mediet har presset frem et behov for mer dyptpløyende og smartere skrevet journalistikk. For øyeblikket er det ganske amputerte anmeldelser av relativt kjente skapere som kommer på trykk i aviser, stripeserier styrer allmennoppfattelsen, og blogger og nettsteder kommer og går. Målet vårt er å ha kontinuitet, høy kvalitet over hele linja, med reflekterte og mangfoldige innfallsvinkler. Vi vil være et samlingssted for alle som er interessert i å vite mer om tegneserier, norske, men også om utenlandske serier som ikke er så lett tilgjengelig. Vi vil ivareta historikken til norske tegneserier, men også stille de mer under en kritisk lupe og sette de inn i globale tradisjoner.”

Se resultatet av prosjektet her.
Teknologier brukt:

wordpress.png

WordPress

Publiseringssystem for nettsteder skrevet i PHP med MySQL som databasesystem for lagring av innhold. WordPress brukes for å administrere innhold som oppdateres ofte, spesielt blogger.
JavaScript

JavaScript

Programmeringsspråket som gir nettsider liv. I senere tid også brukt på servere.
css

CSS

Språk som brukes til å definere utseende på filer skrevet i HTML eller XML.